“A fost o treabă foarte dificilă să faci un adevărat performer dintr-un copil stângaci, mai ales într-o meserie în care toată aparatura e adaptată pentru mâna dreaptă. Am început din copilărie să antrenăm ambidextria, pentru că altfel nu am fi reușit. A trebuit să îl încurajăm să lucreze cu mâna dreaptă.”

Prof. Dr. Dorin Bratu, într-un interviu acordat cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate în cadrul echipei Dental Experts

UNEORI, AMBIȚIA SE NAȘTE DINTR-UN JOC DE COPII

Am interacționat de mic cu obiecte și mirosuri care țineau de medicina dentară, asta pentru că părinții s-au ocupat să îmi placă această meserie. Nu era clar ce tip de medicină aveam să urmez, însă, cu bunăvoința și ambiția părinților mei, am reușit să dobândesc dexteritatea care mă ajută să profesez azi. Inițial, prin jocuri care îmi stimulau creativitatea și manualitatea – trenulețe, avioane, diverse piese de construit – am putut depăși dezavantajul de a fi stângaci, antrenându-mi ambidextria. Părea posibil să pot duce mai departe meseria moștenită. Am urmat studii în țări străine, însă patriotismul m-a ghidat înapoi. Am lucrat o vreme cu părinții mei, însă am dorit să mă afirm singur și am urmat propria cale. Tata era de părere că nu poți face performanță într-un cabinet cu două scaune, la demisol, așa că a fost nevoie să concepem o nouă structură pentru a funcționa, pentru a evolua. Am investit toți banii familiei într-o clădire funcțională, care să acopere toate necesitățile tehnologice pentru a putea performa la nivel înalt.

PRIMUL IMPLANT ENDOOSOS DIN TIMIȘOARA

În anii 1970, tatăl meu a promis unui pacient că va fi primul om din Timișoara care va beneficia de un implant endoosos. Nu mai făcuse nimeni, niciodată, așa ceva în Timișoara, așa că singura documentație pe care o avea la dispoziție erau cunoștințele acumulate în ani de studiu, din manuale și cărți. A urmat cu strictețe indicațiile și a inserat primul implant dentar, pe care-l primise cadou de la colegii lui de breaslă. Povestea este remarcabilă și pentru că, 30 și ceva de ani mai târziu, tata s-a întâlnit cu familia pacientului care se sfia să-i spună că acesta avea nevoie de reabilitări. Tata nu mai profesa, așa că l-a ghidat spre Dental Experts, unde pacientul a primit toate restaurările și implanturile de care avea nevoie. I-am făcut acest cadou cu mare drag din partea clinicii, pentru a comemora acest fericit eveniment. Ne aducem aminte cu drag și ne dorim cât mai multe realizări de acest gen.

“Cred că se poate face performanță în România și nu este necesar ca valorile noastre să părăsească țara, cu condiția să muncească. Iar acesta este un lucru pe care doresc să îl transmit tinerelor generații – că doar prin muncă și nu prin scurtături, se poate ajunge aici. Părinții te susțin până la un punct, așa că, începând de acolo, te așteaptă, așa cum a spus Winston Churchill, “sânge, durere și lacrimi” până când o să ajungi la liman.”

Prof. Dr. Emanuel Bratu, într-un interviu acordat cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate în cadrul echipei Dental Experts